Van de 17 toegekende Hubble Fellowships, een prestigieuze beurs van NASA voor postdocs, zijn er dit jaar drie toegekend aan Nederlandse astronomen. Christiaan Ormel (gepromoveerd in Groningen), Evghenii Gaburov en Nathalie Degenaar (beiden gepromoveerd in Amsterdam) gaan de komende drie jaar als Hubble Fellow verder in hun onderzoek in de Verenigde staten.
Nathalie Degenaar promoveerde afgelopen december op onderzoek aan röntgendubbelsterren met lage helderheden bij Prof.dr. M.B.M. van der Klis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze gaat dit onderzoek voortzetten aan de University of Michigan. Ze hoopt te ontdekken waardóór deze sterren zo zwak zijn. Mogelijk hebben ze een erg kleine begeleidende ster, of misschien is de begeleider zelfs een planeet. Ze gaat deze zwakke röntgenbronnen ook bestuderen met optische/infraroodtelescopen, zoals de 6,5 meter Magellan telescopen in Noord-Chili.
Evghenii Gaburov promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam in november 2008 op zijn onderzoek aan sterbotsingen in jonge sterrenhopen, bij prof. dr. R.A.M.J. Wijers. Na een postdoc-positie aan Universiteit Leiden gaat hij nu met de Hubble Fellowship verder aan Northwestern University (Evanston, Illinois). Gaburov gaat de vorming en evolutie onderzoeken van sterk gemagnetiseerde, excentrieke schijven rond superzware zwarte gaten, met name in het centrum van de Melkweg. Wanneer een moleculaire wolk dicht bij een superzwaar zwart gat komt, wordt hij vernietigd onder invloed van getijdenkrachten en vormt hij een excentrieke schijf. De magnetisatie van de oorspronkelijke wolk beinvloedt de evolutie van de schijf. Met het geld van de Hubble Fellowship gaat Gaburov grote numerieke simulaties doen van dit proces op supercomputers.
Christiaan Ormel is in oktober 2008 in Groningen gepromoveerd bij Prof.dr. A.G.M. Tielens and Prof.dr. M.C. Spaans. Daarna ging hij aan de slag als postdoc aan het Max-Planck-Institut für Astronomie (MPIA) in Heidelberg, Duitsland. Gedurende zijn promotie en als postdoc heeft Ormel zich bezig gehouden met het (theoretische) vraagstuk hoe planeten zich vormen. Het vermoeden is dat planeten zich vormen door steeds verdere samenklontering van stofdeeltjes. Ormel gaat deze studie voortzetten als Hubble Fellow aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Hij is van plan om ook een link te leggen naar waarnemingen van exoplanetenstelsels. Nieuwe data van bijvoorbeeld de Kepler-satelliet van NASA bieden nieuwe inzichten in de statistieken van exoplaneten. Verder houdt hij zich bezig met de gedetailleerde waarnemingen van stofdeeltjes in circumstellaire schijven die de Herschel-sateliet heeft gedaan.