1 mei: Venus tussen stierenhorens
Venus staat vanavond tussen de horens van het Dierenriemsterrenbeeld Stier: de sterren Elnath (rechtsboven de planeet) en Zèta Tauri (linksonder). Kijk rond 23.00 uur in het westnoordwesten.
12 mei: Halve maan in Steenbok
Laatste Kwartier (16.28 uur). ’s Morgens vroeg, rond 04.30 uur, staat de half verlichte maan laag in het zuidoosten, in het weinig opvallende sterrenbeeld Steenbok.
16 mei: Mars op een lijn met Castor en Pollux
De planeet Mars staat vanavond op één lijn met Castor en Pollux in Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog aan de westelijke hemel. Rechtsonder het trio schittert Venus.
22 mei: Maansikkel op lijn met Venus en Mars
Rond 23.30 uur zie je de smalle maansikkel en de planeten Venus en Mars ongeveer op één lijn staan aan de westnoordwestelijke hemel.
26 mei: Regulus (Leeuw) linksonder maan
De ster die je vanavond linksonder de maan ziet staan is Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand rond 23.30 uur in het westzuidwesten.
2 juni: Venus op lijn met Castor en Pollux
Venus staat vanavond op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Linksboven Venus is Mars zichtbaar.
4 juni: Venus goed zichtbaar in westen
De heldere planeet Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Daardoor is de planeet deze gehele periode uitstekend zichtbaar, als een opvallende ‘avondster’ aan de westelijke hemel.
10 juni: Saturnus rechtsboven halve maan
Laatste Kwartier (21.31 uur). ’s Morgens vroeg, tussen 03.30 en 04.00 uur, zie je de half verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel. De heldere 'ster' rechtsboven de maan is Saturnus.
18 juni: Nieuwe maan (kans op lichtende nachtwolken)
In de maanloze nachten rond het begin van de zomer heb je kans om lichtende nachtwolken te zien: zilverwitte, golvende structuren op grote hoogte in de aardse dampkring. Rond middernacht zijn ze soms laag boven de noordelijke horizon te zien. Het verschijnsel is helaas nauwelijks te voorspellen.
21 juni: Begin van de zomer (langste dag)
Om 16.57 uur bereikt de zon zijn noordelijkste positie aan de hemel. Het is op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar. Zelfs midden in de nacht wordt het niet echt donker.
26 juni: Spica (Maagd) links van halve maan
Rond 23.30 uur staat de half verlichte maan aan de zuidwestelijke hemel. De ster die je op grote afstand links van de maan ziet is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.
30 juni: Venus en Mars dichtbij elkaar in westen
De planeten Venus en Mars bereiken vnadaag hun kleinste schijnbare afstand. Venus (rechtsonder) is helderder dan Mars (linksboven). Kijk naar het westen rond 23.15 uur.