Als het aan de sterrenkundigen van de Radboud Universiteit ligt, draait Namibië over een aantal jaar mee in de wereldtop van sterrenkundig onderzoek. De Africa Millimeter Telescoop (AMT) die ze op de Gamsberg willen bouwen, wordt onderdeel van het telescopennetwerk Event Horizon Telescope (EHT) dat in april 2019 de historische eerste foto van een zwart gat publiceerde.
Om deze telescoop in de toekomst te onderhouden, bedienen en benutten zijn er goedopgeleide ingenieurs en wetenschappers in Namibië nodig. De Radboud Universiteit wil samen met NOVA, de Universiteit van Namibië en de Rössing Foundation een toekomstige generatie Namibische ingenieurs en wetenschappers inspireren hier onderdeel van te worden, door een mobiel planetarium naar Namibië te brengen.
‘Met dit planetarium kunnen we schoolkinderen, leerlingen en studenten meenemen op een fascinerende reis door het universum. Hiermee willen we kinderen op vroege leeftijd inspireren en motiveren de sterrenkunde of techniek in te gaan’, aldus Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab en tevens projectdirecteur.
Opblaasbaar planetarium
Het mobiele planetarium is een opblaasbare koepel waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel. ‘Een ideaal middel om in basisscholen en middelbare scholen in te zetten, omdat we het programma kunnen aanpassen aan alle leeftijden en interesses’, zegt Jaap Vreeling, onderwijscoördinator bij NOVA. Vreeling heeft veel ervaring met het gebruik van mobiele planetaria met Nederlandse scholen en staat klaar om samen met de lokale partners naar de Namibische scholen af te reizen.
Langs Namibische scholen
Eerder dit jaar reisden reisden onder anderen Klein Wolt en Vreeling al een week door Namibië om het idee te testen met een Nederlands mobiel planetarium van NOVA. Vreeling: ‘We hebben gekeken of het planetarium functioneert in de hitte en of het aanslaat bij de kinderen. Alles werkte en de kinderen en hun begeleiders zijn enthousiast.’
Het doel is om in vijf jaar alle scholen van Namibië te bezoeken. Het planetarium blijft een week op iedere school. Docenten krijgen ook een training, zodat zij de rest van het jaar hun klassen kunnen blijven inspireren en zodat de impact van het programma wordt vergroot.
Klein Wolt: ‘Als het lukt om dit planetarium te financieren met crowdfunding, is dat een mooie en belangrijke toevoeging aan het educatieproject waarmee we duizenden Namibische kinderen inspireren en hun wereld helpen vergroten.’
Donateurs kunnen een financiële bijdrage doen via de website van het Radboud Fonds. Afhankelijk van de hoogte van de bijdrage, worden donateurs uitgenodigd voor lezingen door Radboud-sterrenkundigen, kunnen ze een bezoek brengen aan het planetarium voor het naar Namibië afreist, of komt hun naam op het planetarium voor Namibië.
Samenwerkingspartners
Binnen dit project werken sterrenkundigen van de Radboud Universiteit samen met NOVA (Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie). NOVA ziet het project als een mogelijkheid om zijn kennis en expertise op het gebied van sterrenkunde-educatie succesvol met andere landen te delen, zoals dat past binnen de missie van de Internationale Astronomische Unie (IAU). In Namibië zijn de partners de Universiteit van Namibië (UNAM) en de Rössing Foundation, die meer dan 40 jaar ervaring heeft met het ondersteunen van onderwijs.
Doneer nu!
Doneerpagina voor het mobiel planetarium in Namibië
Namibische kinderen kijken in het mobiel planetarium van NOVA naar een projectie van de maan. (c) Radboud Universiteit
Bron: nieuwsbericht Radboud Universiteit (English translation)