ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, en IBM hebben vandaag aangekondigd zeker vijf jaar te gaan samenwerken aan onderzoek naar extreem snelle, energiezuinige computersystemen op exaschaal. Deze computersystemen maken het mogelijk om de gigantische hoeveelheid aan informatie van radiotelescopen te lezen, opslaan en analyseren. De samenwerking, waarmee een bedrag van 32,9 miljoen euro is gemoeid, staat in het teken van de internationale Square Kilometre Array (SKA), de volgende generatie radiotelescoop.
De samenwerking vindt plaats onder de naam DOME (naar de beschermkoepel van telescopen en de bekende Zwitserse berg) en richt zich op de sector High Tech Systemen en Materialen (HTSM), één van de topsectoren van de overheid. DOME past daarmee uitstekend in de ambitie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om de internationale kennispositie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen te versterken.
De technologie waaraan gewerkt wordt, zal onder andere gebruikt worden bij de ontwikkeling van de Square Kilometre Array (SKA), 's werelds grootste radiotelescoop, die in 2024 klaar moet zijn. De telescoop kan straling uit het heelal waarnemen die meer vertelt over zijn oorsprong. Volgens schattingen van onderzoekers is er voor het aansturen van de telescoop een verwerkingskracht nodig die gelijk staat aan die van een miljard computers. Binnekort valt het besluit over de locatie van de telescoop: Zuid-Afrika of Australië.
De unieke samenwerking tussen ASTRON en IBM’s research lab in Zürich resulteert in een ‘Center for Exascale Technology’ in Drenthe waar wetenschappers en ingenieurs hoogstaand onderzoek zullen uitvoeren voor de volgende generatie extra snelle, energiezuinige computersystemen, met toepassingen in de regio en in Nederland. Zij gaan zich specifiek richten op energiezuiniger computergebruik met behulp van geavanceerde versnellers en 3D-gestapelde chips.
ASTRON