Samaya Nissanke ontvangt de prijs, zo zegt het juryrapport, voor de ontwikkeling van nieuwe technieken om astronomische gegevens te gebruiken voor fundamentele natuurkunde. Daarmee effent ze de weg voor het tijdperk van het onderzoek van zwaartekrachtsgolven met multimessenger-astronomie.
"Ik ben verrast, vereerd en dankbaar. De prijs is een erkenning die ik deel met mijn geweldige medewerkers, mentoren en voormalige en huidige groepsleden en mijn familie en vrienden," zegt Nissanke, die 1500 dollar ontvangt en bij het volgende congres een speciale lezing mag geven. "Ik kijk uit naar toekomstige samenwerkingen met inspirerende mensen om zo bij te dragen aan het vakgebied."
Over Samaya Nissanke
Samaya Nissanke is als universitair hoofddocent verbonden aan GRAPPA, het onderzoekscentrum voor zwaartekracht en astrodeeltjesfysica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Sinds 2018 werkt ze via een gedeelde positie aan zowel het Anton Pannekoek Instituut (UvA) als het Institute of Physics (UvA), waarbij ze via de laatste ook verbonden is aan het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef in Amsterdam.
Nissankes onderzoek naar zwaartekrachtsgolven begeeft zich op het snijvlak van astronomie en fundamentele natuurkunde. Zij geldt internationaal als een van de pioniers op het gebied van multimessenger-astronomie, waarbij informatie uit zwaartekrachtsgolven, deeltjesfysica en astronomische waarnemingen samenkomen en nieuwe inzichten geven.
In 2020 kreeg ze voor haar werk de New Horizon Prize in Physics van de Breakthrough Prize Foundation voor de nieuwe technieken die ze hielp ontwikkelen. In 2021 won ze een Suffrage Science Award van de London Medical Council, voor haar inspanningen voor vrouwen in de natuurwetenschappen. In 2022 werd bekend dat ze de Jacques Solvay International Chair in Physics in 2024 zal bekleden.
Over de prijs
De Mid-Career Prize is een erkenning voor een belangrijke prestatie in de hoge-energie astrofysica gedaan door een astrofysicus binnen vijftien jaar na het behalen van de doctorsgraad. De prijs wordt sinds 2016 uitgereikt. Samaya Nissanke is de zevende ontvanger. In 2021 won Anna Watts (UvA) de prijs.