Achter het stuur

Achter het stuur
Hoe moeilijk is het om een ALMA-antenne van 3000 meter naar 5100 meter hoogte te verplaatsen dwars door de Chileense woestijn? Sinds kort kun je dit zelf een beetje ervaren van achter je computer. 
 
Een van de Chileense ingenieurs heeft in zijn vrije tijd een spel ontwikkeld. In het spel 'Chajnantor - Race against time’ heb je het meest gewilde baantje bij ALMA: chauffeur van 'Otto' of 'Lore'. Dit zijn de twee gigantische, gele transporters waarmee de ALMA-antennes naar hun pads worden gebracht. Met een antenne op je rug moet je zo snel mogelijk naar de juiste fundering rijden door de pijlen te volgen, natuurlijk zonder op bestaande antennes te botsen. 
 
Het spel kun je zowel in Singleplayer- als in Multiplayer-modus spelen. Met de pijltjestoetsen geef je de richting aan en kun je versnellen, en de spatiebalk is de handrem. Met de 'c’ kun je het camerastandpunt veranderen. 
 
Mijn tijden zitten meestal tussen de 30 en 40 seconden. Hopelijk zijn anderen sneller dan ik. 
 
In het echt is een team van 10 mensen nodig om de het transport in goede banen te leiden. Binnen een dag moet de antenne worden verplaatst en zijn aangesloten voordat het te donker en koud wordt om op 5100 meter hoogte te werken. Ik heb in de blogpost 'ALMA-transport' beschreven hoe de antennes worden getransporteerd. In het onderstaande YouTube-filmpje is te zien hoeveel tijd en moeite het kost om een antenne te verplaatsen van het basiskamp naar zijn fundering.
 
Tim van Kempen is onderzoeker aan de Sterrewacht Leiden en werkt sinds juli 2010 voor en met ALMA. Na twee jaar in Chili te hebben meegwerkt aan het testen van ALMA, is hij sinds kort terug in Nederland. In dit blog bespreekt hij de techniek van ALMA en licht hij de eerste wetenschappelijke resultaten toe.