Kinderen hebben iets met de maan. De allerjongsten fantaseren over het mannetje op de maan. Oudere kinderen zijn nieuwsgierig naar de steeds veranderende vormen van de maan, en naar de invloed van dit hemellichaam op eb en vloed. Na een succesvolle eerste editie met ruim 100 deelnemende scholen door heel Nederland, maakt het project Missie Maan het opnieuw mogelijk voor basisscholieren van alle leeftijden om in de periode van 26 januari t/m 30 maart 2011 op het schoolplein naar de maan te kijken en deze te onderzoeken. Niet ‘gewoon’ met het blote oog, maar door een telescoop.
Basisscholen die meedoen aan Missie Maan kunnen een beroep doen op vrijwilligers van de sterrenwacht, of andere enthousiaste (amateur)astronomen. Zij komen met een telescoop langs op school. En wie zin heeft, kan ook zelf een telescoop maken. Zo kunnen de leerlingen meteen een vergelijking maken: wat zien ze door hun eigen telescoop, en wat door de ‘echte’?
Missie Maan is een unieke ervaring voor iedereen: voor leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers. De hele school kan meedoen, maar leerkrachten kunnen zich ook met één klas inschrijven. Ter ondersteuning is gratis lesmateriaal beschikbaar dat aansluit bij de verschillende leeftijdsgroepen voor het primair onderwijs.
Om met hun school of klas aan dit bijzondere project deel te nemen, kunnen leerkrachten zich inschrijven via www.missiemaan.nl. Ze krijgen korting op het kinderboek van Govert Schilling: ‘De ontdekking van de maan’, en ze kunnen voor een speciaal prijsje een telescoop aanschaffen.
Missie Maan is een gezamenlijk initiatief van science center NEMO, Netherlands Space Office, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), ESERO, de Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten, Universe Awareness en Space Expo.