Euclid

Europese ruimtetelescoop voor optisch- en nabij-infrarood. Nederland leidt dataverwerking.

Euclid. (c) ESA, NASA, University of Hawaii, STScI
Euclid. (c) ESA, NASA, University of Hawaii, STScI

De Europese ruimtetelescoop Euclid is een optische/nabij-infrarood telescoop. Euclid brengt de vorm en de verdeling van zo’n twee miljard sterrenstelsels in kaart. De sterrenkundigen willen daarmee afleiden wat donkere energie is en of de relativiteitstheorie ook op afstanden van miljarden lichtjaren blijft gelden.

Nederland leidt de dataverwerking van de nabij-infraroodcamera. Samen met Italiaanse collega’s zullen Leidse astronomen de camera kalibreren zodat deze optimaal benut kan worden voor een breed scala van wetenschappelijke projecten. Verder coördineren Leidse wetenschappers een deel van het kosmologische onderzoek.

Archief

Daarnaast speelt Nederland een hoofdrol bij het opzetten van het Euclid Mission Archive. Dat is een kennisbank en dataverwerkingssysteem in één. Er komt een archief in Groningen en in Madrid. Bij het archief komen alle gegevens binnen van de Euclid-satelliet en van telescopen die vanaf de aarde zoeken naar donkere materie en donkere energie.

De Nederlandse partijen die betrokken zijn bij Euclid zijn de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Rijksuniversiteit Groningen, SRON, Target, en Universiteit Leiden.

Bron: Euclid op de ESA-website (Engels)
Zie ook de uitgebreide Euclid-pagina op astronomie.nl