ELT

Toekomstig grootste lichttelescoop ter wereld. Nederland levert 'infrarood-ogen'.

Artist impression van de ELT. (c) ESO/L. Calçada
Artist impression van de ELT. (c) ESO/L. Calçada

De ELT wordt gebouwd op de Cerro Armazones, een berg van 3060 meter in de Chileense Atacamawoestijn. De spiegel van de Extremely Large Telescope (ELT) heeft een diameter van 39 meter. Daarmee is het de grootste optische telescoop ter wereld. In 2017 werd de eerste steen voor de ELT gelegd. Het streven is om in 2024 het eerste licht op te vangen.

Het 'oog' van de telescoop is bijna zo groot als een half voetbalveld en zal 15 keer zo veel licht opvangen als de grootste optische spiegels van zijn voorgangers. De spiegel wordt opgebouwd uit 798 zeshoeken van elk 1,4 meter breed. De spiegelsegmenten worden ondersteund door zogeheten actuators die de vorm van de spiegel duizend keer per seconde kunnen bijstellen. De actuators corrigeren voor trillingen van de atmosfeer. Daardoor ontstaat een haarscherp stilstaand beeld.

Lees verder onder de animatievideo.

Instrumenten

Aan de telescoop vast zitten diverse wetenschappelijke instrumenten. Instrumenten met een Nederlands tintje zijn METIS ('infrarood-ogen'), MICADO (infraroodcamera en spectroscoop) en MOSAIC (multi-object-spectrograaf.

Onderzoek

Met de ELT hopen astronomen aardachtige planeten op te sporen in de gematigde zones van andere sterren. Ook gaan wetenschappers stellair archeologisch onderzoek doen in nabije sterrenstelsels. Daarnaast hopen ze fundamentele bijdragen te leveren aan de kosmologie door de eigenschappen van de eerste sterren en eerste sterrenstelsels te meten en de eigenschappen van donkere materie en donkere energie te onderzoeken.

Bronnen: ELT-publiekssite (Engels) ELT-wetenschapssite (Engels)