De Event Horizon Telescope (EHT) is een internationaal samenwerkingsverband dat afbeeldingen van zwarte gaten maakt. Sterrenkundigen koppelen telescopen over de hele wereld en maken zo als het ware een grote virtuele telescoop ter grootte van de aarde. In 2019 publiceerde de Event Horizon Telescope de eerste foto van een zwart gat.
Bij het project zijn astronomen betrokken van de Radboud Universiteit, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden, de NOVA-technische submm-groep van de Rijksuniversiteit Groningen en JIVE.
De Event Horizon Telescope gebruikt de techniek genaamd Very Long Baseline Interferometry. Bij deze techniek worden ver uiteen gelegen telescoopfaciliteiten met elkaar gesynchroniseerd. Daarbij wordt de draaiing van onze planeet benut om één enorme radiotelescoop ter grootte van de aarde na te bootsen. De telescoop doet waarnemingen bij een golflengte van 1,3 millimeter. Op die manier bereikt de EHT een hoekoplossend vermogen van 20 microboogseconden, vergelijkbaar met dat je vanuit een café in Parijs een krant in New York kan lezen.
Eerste foto van een zwart gat. Credit: EHT colloboration.
Bron: Event Horizon Telescope, ESO