Hemelverschijnselen

  • 13 juli: Zevengesternte linksboven maan

    13 juli: Zevengesternte linksboven maan

    Op kleine afstand linksboven de maansikkel staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk tussen 03.30 en 04.00 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel. De heldere ster op grote afstand rechts van de maan is de planeet Jupiter.
  • 15 juli: Saturnus in Waterman

    15 juli: Saturnus in Waterman

    Rond middernacht is er vrij laag in het zuidoosten een opvallende ‘ster’ zichtbaar. Dat is de planeet Saturnus, die de komende weken en maanden steeds vroeger opkomt. Saturnus bevindt zich in het weinig opvallende sterrenbeeld Waterman.
  • 17 juli: Nieuwe maan (geen maan)

    17 juli: Nieuwe maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (20.31 uur).
  • 20 juli: Mars links van maansikkel

    20 juli: Mars links van maansikkel

    Tijdens de avondschemering is heel laag in het westnoordwesten de smalle maansikkel zichtbaar. Op enige afstand links van de maan staat de planeet Mars, maar om die te zien zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben. Probeer het vanaf 22.45 uur.
  • 24 juli: Spica (Maagd) dicht bij maan

    24 juli: Spica (Maagd) dicht bij maan

    Tegen middernacht is laag in het westzuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
  • 26 juli: Halve maan in Weegschaal

    26 juli: Halve maan in Weegschaal

    Eerste Kwartier (00.06 uur). Rond middernacht zie je de half verlichte maan vrij laag aan de zuidwestelijke hemel, in het onopvallende sterrenbeeld Weegschaal.
  • 28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

    28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

    Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De radiant (plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen) ligt helaas onder de horizon. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

  • 30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

    30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

    Maximum van de Delta-Cassiopeiïden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Cassiopeia. De bijna volle maan is een flinke stoorzender. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

  • 1 juli: Mars linksonder maan

    1 juli: Mars linksonder maan

    Mooie, wijde samenstand van de afnemende maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Rond 04.00 uur zie je de twee hemellichamen boven de oostelijke horizon.
  • 2 juli: Mars rechts van maan

    2 juli: Mars rechts van maan

    Vandaag staat Mars op enige afstand rechts van de maan. Kijk rond 04.00 uur, vrij laag in het oosten. Links van de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn.