Hemelverschijnselen

  • 16 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

    16 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

    Volle Maan (20.55 uur). Rechts van de vol verlichte maan is Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd. Om 22.30 uur zie je de twee hemellichamen aan de zuidoostelijke hemel.
  • 19 april: Antares (Schorpioen) links van maan

    19 april: Antares (Schorpioen) links van maan

    Op geruime afstand links van de afnemende maan is de ster Antares zichtbaar, in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de wijde samenstand rond 05.00 uur, vrij laag in het zuiden.
  • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

    22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

    Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Helaas is er in de tweede helft van de nacht wel storend maanlicht, waardoor de zwakste ‘vallende sterren’ niet goed zichtbaar zullen zijn. Het beste, aldus hemel.waarnemen.com, kijk je op zaterdagochtend 23 april om 4.00 uur. Maar zelfs dan zijn er hooguit 5 tot 11 meteoren per uur te zien.

  • 23 april: Laatste Kwartier

    23 april: Laatste Kwartier

    Laatste Kwartier (13.56 uur). Rond 05.30 uur, als het al aan het schemeren is, zie je de half verlichte maan laag in het zuidzuidoosten; in het voorjaar staat de afnemende maan nooit hoog aan de ochtendhemel.
  • 25 april: Saturnus boven maan

    25 april: Saturnus boven maan

    Tijdens de ochtendschemering, rond 05.45 uur, is laag in het zuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan. Om Saturnus te zien is vermoedelijk wel een verrekijker nodig. Zorg in elk geval voor een volledig vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon.
  • 26 april: Maan onder Mars

    26 april: Maan onder Mars

    Een dag na de samenstand met Saturnus (op 25 april) staat de maan vanmorgen onder de planeet Mars. Ook hier geldt dat je een verrekijker nodig zult hebben om Mars goed te zien. Pas vanaf 05.45 uur, als het al volop schemert, komt de maan in beeld, laag in het oostzuidoosten.
  • 27 april: Maansikkel met Venus

    27 april: Maansikkel met Venus

    Rond 06.00 uur – slechts een kwartier voor zonsopkomst – is heel laag aan de oostzuidoostelijke hemel de maansikkel zichtbaar, met pal daarboven de heldere planeet Venus. Op vrij kleine afstand links van Venus moet ook Jupiter zichtbaar zijn, maar om die te zien is waarschijnlijk wel een verrekijker nodig.
  • 29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

    29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is vanaf een uur na zonsondergang (vanaf 22.00 uur) goed zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Op kleine afstand rechtsboven Mercurius is het Zevengesternte te zien. Om 22.00 uur lukt dat alleen met een verrekijker, omdat het dan nog schemert, maar een half uurtje later zou het ook met het blote oog mogelijk moeten zijn, al staan de planeet en de sterrenhoop dan veel lager aan de hemel.
  • 30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

    30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

    Nieuwe Maan (22.28 uur). Vandaag is vanuit het zuiden van Zuid-Amerika een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. De eclips is nergens op aarde totaal.

  • 1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    De ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staat vanavond op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.