Hemelverschijnselen

  • 27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

    27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

    Rond middernacht staat de half verlichte maan laag in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
  • 28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

    28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

    Laatste Kwartier (22.05 uur). ’s Morgens rond 07.00 uur zie je de maan heel hoog in het zuiden; rechtsboven de maan zijn Castor en Pollux in de Tweelingen zichtbaar.
  • 29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

    29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

    Venus bereikt vandaag de grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is tijdens de avondschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’, laag in het zuidwesten.
  • 31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

    31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

    Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).
  • 3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

    3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

    Eerste Kwartier (02.14 uur). ’s Avonds rond 21.00 uur, als de avondschemering ten einde is, zie je de half verlichte maan laag in het zuiden staan.
  • 5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

    5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

    Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Saturnus. Even na 22.00 uur bereikt het duo zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel. Saturnus staat op enige afstand rechtsboven de maan.
  • 8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

    8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.00 uur, kun je hem zien als een heldere ‘ster’, laag aan de oostelijke hemel. ’s Avonds rond 22.00 uur is vrij hoog in het zuidoosten een mooie nauwe samenstand waarneembaar van de bijna vol verlichte maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan.
  • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

    9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

    Volle Maan (22.54 uur); de maan bevindt zich op dat moment hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan prijkt de planeet Jupiter. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Vanwege het vele storende maanlicht zullen er helaas niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Wil je toch een poging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.

  • 13 oktober: Aldebaran rechtsonder maan

    13 oktober: Aldebaran rechtsonder maan

    Rond middernacht staat de maan vrij hoog aan de oostelijke hemel. Op geruime afstand rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Op veel grotere afstand linksonder de maan staat de rode planeet Mars, en rechtsboven de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn – de bekende open sterrenhoop in de Stier.
  • 14 oktober: Mars onder maan

    14 oktober: Mars onder maan

    Vannacht zie je de rode planeet Mars op kleine afstand pal onder de maan. Bekijk de samenstand rond middernacht aan de oostelijke hemel.