Hemelverschijnselen

  • 30 september: Grote Beer (Steelpan) goed zichtbaar

    30 september: Grote Beer (Steelpan) goed zichtbaar

    In het najaar is het beroemde sterrenbeeld Grote Beer (ook wel bekend als de Steelpan) rond middernacht zichtbaar boven de noordelijke horizon. De sterren Merak en Dubhe, aan de zijkant van de pan, wijzen je de weg naar de Poolster, die exact in het noorden staat.

  • 3 september: Castor en Pollux linksboven maan (ochtend)

    3 september: Castor en Pollux linksboven maan (ochtend)

    ’s Morgens rond 04.30 uur, voordat het begint te schemeren, is de afnemende maan zichtbaar aan de oostnoordoostelijke hemel. Linksboven de maan staan twee sterren precies boven elkaar: Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.
  • 5 september: Jupiter en Saturnus in zuiden (middernacht)

    5 september: Jupiter en Saturnus in zuiden (middernacht)

    De twee heldere ‘sterren’ die je rond middernacht boven de zuidelijke horizon ziet staan, zijn de reuzenplaneten Jupiter (links) en Saturnus (rechts).
  • 7 september: Nieuwe Maan

    7 september: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (02.51 uur).
  • 10 september: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

    10 september: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

    Ongeveer een half uur na zonsondergang, als het nog volop schemert, zie je de maansikkel laag boven de zuidwestelijke horizon. Op geruime afstand rechtsonder de maan is ook de heldere planeet Venus zichtbaar. Kijk rond 20.30 uur en zorg voor een vrij uitzicht.
  • 12 september: Antares  (Schorpioen) linksonder maan (avond)

    12 september: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

    Probeer of je een uur na zonsondergang, dus rond 21.00 uur, laag in het zuidwesten de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen kunt vinden. Antares staat op enige afstand linksonder de maan. Met een verrekijker moet het zeker lukken.
  • 13 september: Halve maan tussen Schorpioen en Boogschutter

    13 september: Halve maan tussen Schorpioen en Boogschutter

    Eerste Kwartier (22.39 uur). In het najaar staat de Eerste Kwartier-maan ’s avonds nooit hoog aan de hemel. Rond 21.00 uur bevindt hij zich laag in het zuidzuidwesten, halverwege de Dierenriemsterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter.
  • 14 september: Mercurius in westelijke avondhemel (lastig zichtbaar)

    14 september: Mercurius in westelijke avondhemel (lastig zichtbaar)

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De verschijning aan de westelijke avondhemel is echter buitengewoon ongunstig: de kleine planeet verdwijnt kort na de zon onder de horizon, als het nog volop schemert.
  • 16 september: Saturnus linksboven maan (avond)

    16 september: Saturnus linksboven maan (avond)

    Vanavond is een mooie, wijde samenstand zichtbaar van de wassende maan en de geringde planeet Saturnus, op geruime afstand linksboven de maan. Rond 22.30 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden.
  • 17 september: Maan, Jupiter en Saturnus in Steenbok

    17 september: Maan, Jupiter en Saturnus in Steenbok

    Een fraaie groepering van hemellichamen in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok: rechtsboven de maan is de planeet Saturnus te zien; op vrijwel gelijke afstand linksboven de maan staat Jupiter (die een stuk helderder is), en vlak onder Jupiter zie je de hoofdster van de Steenbok, Deneb Algiedi.