Hemelverschijnselen

  • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden

    14 december: Meteorenzwerm Geminiden

    Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn niet afkomstig van een komeet, maar van de poreuze planetoïde Phaethon. Dit jaar zijn de vooruitzichten gunstig. Lees er meer over in het nieuwsbericht over de Geminiden.

  • 16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

    16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

    Op flinke afstand linksonder de maan staat je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 19.00 uur, aan de oostelijke hemel. Met een verrekijker kun je linksboven de maan het Zevengesternte zien, de beroemdste sterrenhoop aan de hemel.
  • 17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

    17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

    Vanavond staat Aldebaran, de hoofdster van de Stier, een stukje rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand aan het begin van de avond, rond 19.00 uur, in het oosten.
  • 18 december: Venus, Saturnus en Jupiter in het zuidwesten (avond)

    18 december: Venus, Saturnus en Jupiter in het zuidwesten (avond)

    Al de hele week zijn er drie planeten te zien aan de avondhemel: Venus, Saturnus en Jupiter. Bekijk ze vanavond tussen 17.30 en 18.00 uur, in het zuidzuidwesten.
  • 19 december: Volle maan omringd door Winterzeshoek (late avond)

    19 december: Volle maan omringd door Winterzeshoek (late avond)

    Volle Maan (05.35 uur). Laat op de avond, rond 23.00 uur, staat de maan hoog in het zuidoosten, omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek.
  • 20 december: Tweelingen links van de maan (avond)

    20 december: Tweelingen links van de maan (avond)

    Direct links van de maan, vrijwel recht boven elkaar, staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.00 uur, hoog in het oosten.
  • 21 december: Begin van de winter: kortste dag

    21 december: Begin van de winter: kortste dag

    Begin van de sterrenkundige winter (16.59 uur): de zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 december is de kortste dag van het jaar.
  • 23 december: Meteorenzwerm Ursiden

    23 december: Meteorenzwerm Ursiden

    Op enige afstand onder de afnemende maan zie je Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand rond 23.30 uur, aan de oostelijke hemel. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Ursiden.
  • 27 december: Halve maan in Maagd (ochtend)

    27 december: Halve maan in Maagd (ochtend)

    Laatste Kwartier (03.23 uur). ’s Morgens om 07.00 uur staat de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, in het westelijk deel van het sterrenbeeld Maagd.
  • 28 december: Spica (Maagd) onder maan (ochtend)

    28 december: Spica (Maagd) onder maan (ochtend)

    Onder de maan zie je ’s morgens vroeg de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Kijk tussen 06.30 en 07.00 uur, vrij hoog aan de zuidelijke hemel.