De zon bereikt zijn meest noordelijke positie aan de hemel. De nacht van 20 op 21 juni is (op het noordelijk halfrond) de kortste nacht van het jaar.
22 juni: Venus onder maansikkel
Tijdens de ochtendschemering zie je aan de oostelijke hemel een wijde samenstand van de afnemende maansikkel en de planeet Venus, op geruime afstand onder de maan. Rond 04.30 uur is het al volop aan het schemeren, maar de maan en Venus zijn dan nog steeds goed zichtbaar.
23 juni: Maansikkel bedekt Zevengesternte
Tijdens de ochtendschemering is laag in het oostnoordoosten een bedekking van het Zevengesternte door de smalle maansikkel zichtbaar. Kijk vanaf 03.00 uur en gebruik een verrekijker om de zwakke sterren van de open sterrenhoop te zien.
25 juni: Nieuwe Maan
Geen maan te zien vandaag, want het is Nieuwe Maan.
26 juni: Mercurius links van maansikkel
Kort na zonsondergang kun je laag in het noordwesten op zoek naar de zeer smalle maansikkel. Op geruime afstand links van de maan moet ook de kleine planeet Mercurius zichtbaar zijn. Probeer het rond 22.45 uur en gebruik eventueel een verrekijker.
27 juni: Mercurius rechtsonder maan
Vanavond kun je laag in het westnoordwesten op zoek naar de planeet Mercurius, op geruime afstand rechtsonder de smalle maansikkel. Probeer het tijdens de avondschemering, rond 22.45 uur. Zorg voor een volledig vrij zicht en gebruik een verrekijker op Mercurius te vinden.
29 juni: Mars boven maan
Op kleine afstand linksboven de wassende maan staat de rode planeet Mars. Op iets grotere afstand rechts van de maan vind je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de groepering rond 23.30 uur, als de schemering bijna ten einde is, vrij laag aan de westelijke hemel.