Hemelverschijnselen

  • 17 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    17 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    Vanmorgen staat Antares in de Schorpioen op kleine afstand rechtsboven de maan. Bekijk de nauwe samenstand rond 04.30 uur, vrij laag aan de zuidelijke hemel.
  • 21 april: Laatste Kwartier

    21 april: Laatste Kwartier

    Tussen 05.00 en 05.30 uur, als het al volop schemert, zie je de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon, maar omdat hij kort voor de zon opkomt, is de kleine planeet helaas nauwelijks zichtbaar.
  • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

    22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

    Vanavond is het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Morgen zijn de Lyriden ook nog te zien. De omstandigheden zijn echter matig. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Lyriden_2025.html
  • 27 april: Nieuwe Maan

    27 april: Nieuwe Maan

    Ook al is het nog zo helder, er is vandaag geen maan te zien.
  • 28 april: Saturnus en Venus laag in oosten

    28 april: Saturnus en Venus laag in oosten

    Vrij wijde samenstand van de planeten Venus en Saturnus, tijdens de ochtendschemering. Venus moet rond 05.45 uur goed te zien zijn, laag in het oosten. Om ook Saturnus te ontwaren, rechtsonder Venus, heb je waarschijnlijk een verrekijker nodig.
  • 29 april: Zevengesternte rechtsonder maan

    29 april: Zevengesternte rechtsonder maan

    Tijdens de avondschemering is aan de westnoordwestelijke hemel een mooie smalle maansikkel zichtbaar. Waarschijnlijk is ook het aardlicht te zien: het donkere deel van de maan wordt beschenen door de aarde. Vanaf 22.30 uur kun je rechtsonder de maan op zoek naar het Zevengesternte, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
  • 30 april: Jupiter linksonder maansikkel

    30 april: Jupiter linksonder maansikkel

    Samenstand van de maansikkel en de planeet Jupiter, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 22.30 uur, aan de westnoordwestelijke hemel.