Oratie Peter Jonker: De aantrekkingskracht van zwarte gaten (Nijmegen)
Op 16 november houdt prof. dr. Peter Jonker (Radboud Universiteit Nijmegen) een oratie over de aantrekkingskracht van zwarte gaten.
In een samenleving met een groeiende kloof tussen groepen van verschillende opleidingsniveaus staat de acceptatie van de wetenschappelijke methode en haar uitkomsten onder druk. Daarentegen spreken zwarte gaten zeer tot de verbeelding, in de astrofysica, maar ook ver daarbuiten. Deze fascinatie voor zwarte gaten, als waardenvrij onderwerp, kan een belangrijke rol spelen in de herwaardering van de wetenschap. Tegelijkertijd verwachten we dat zulk onderzoek kan bijdragen aan het vergroten van de studentenaantallen in de beta-wetenschappen; eveneens een welkom effect.
Voor het onderzoeksveld zijn zwarte gaten aantrekkelijk omdat zij, als ultieme testomgeving voor de voorspellingen van Einsteins algemene relativiteitstheorie, een centrale rol spelen binnen de theoretische natuurkunde en de astrofysica. Gezien de recente doorbraken in het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven, en gezien de voorspelde faciliteiten als de Röntgen satelliet Athena, de gravitatiegolfdetectoren LISA en de Einstein Telescoop, staat dit onderzoeksveld aan de vooravond van een golf van ontdekkingen.
Biografie
Peter Jonker (Amersfoort, 1973) behaalde in 1997 zijn Master Astrofysica aan de Universiteit Utrecht en promoveerde vier jaar later aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna vertrok hij met een Marie Curie Fellowship naar het Institute of Astronomy, University of Cambridge en met een NASA Chandra Fellowship naar het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Vanaf 2005 werkt hij bij SRON Netherlands Institute for Space Research, Utrecht, en tot 2014 was hij ook als gast-onderzoeker aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge verbonden.
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen.
Bron