Mini-symposium: Een nieuwe blik op het zonnestelsel (Amsterdam)

Mini-symposium: Een nieuwe blik op het zonnestelsel (Amsterdam)

De KNAW organiseert een gratis avondsymposium over leven buiten de aarde. Het symposium, in de Amsterdamse openbare bibliotheek is deels Nederlands en deels Engels.

Is of was er leven buiten de aarde? De mensheid is al eeuwen bezig om de oorsprong van het zonnestelsel te begrijpen. Tegenwoordig bezoeken geavanceerde satellieten planeten om hun eigenschappen en ontstaansgeschiedenis te onderzoeken, bijvoorbeeld op zoek naar water en andere organische stoffen, die nodig zijn voor leven zoals wij dat op aarde kennen. De planeten in ons zonnestelsel zijn fascinerende werelden waar letterlijk buitenaardse omstandigheden heersen.

De ESA lanceerde recentelijk de BepiColombo-missie, die de binnenste planeet Mercurius zal onderzoeken. Begin januari landde de Insight-missie van NASA op Mars onder andere om te speuren naar trillingen van de Marsbodem.

De NASA-missie Juno en de geplande ESA-missie JUICE bestuderen de ontstaansgeschiedenis van het Jupitersysteem en de fascinerende eigenschappen van de waterrijke manen van Jupiter. Dit symposium zal deze missies nader toelichten en ze in de context plaatsen van ons begrip over het ontstaan van het zonnestelsel.

Sprekers
* Inge Loes ten Kate, universitair docent planeetwetenschappen en astrobiologie, Universiteit Utrecht – Ons zonnestelsel - een korte introductie
* Bert Vermeersen, hoogleraar planetaire exploratie, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en civiele techniek en geowetenschappen, Technische Universiteit Delft en senior researcher bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) – De manen van Jupiter: van Galileo tot ESA’s JUICE-missie
* Jeroen Tromp, directeur Princeton Institute for Computional Science & Engineering – Eerste inzichten van de InSight-missie
* Johannes Benkhoff, project scientist van de ESA-missie naar Mercurius – BepiColombo - Unveiling Mercury’s Mysteries (Engelstalig)

Rens Waters, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan SRON Netherlands Institute for Space Research, is moderator van het symposium.

Meer informatie en aanmelden