Lezing: Kosmologie is mensenwerk (Leiden)
De Universiteit Leiden en het Dispuut 'F. Kaiser' organiseren vier lezingen over 'Raadsels van het heelal'. Vier vooraanstaande wetenschappers nemen het publiek mee op een reis door hun vakgebied.
Zaterdag 11 maart - dr. Daan Wegener - Kosmologie is mensenwerk
Deze lezing benadert de recente ontdekking van gravitatiegolven vanuit historisch, filosofisch en sociologisch perspectief. Daan Wegener stelt de volgende drie vragen:
1. Hoe is ons beeld van de kosmos door de eeuwen heen veranderd?
2. Wat is er direct aan de directe detectie van gravitatiegolven?
3. In hoeverre spelen sociologische factoren een rol bij de totstandkoming van kennis?
Zaterdag 18 maart - prof. dr. Joop Schaye - Kosmologische simulaties
Een van de hoofddoelen van de theoretische kosmologie is begrijpen hoe structuur gevormd is in het heelal. Denk hierbij aan sterrenstelsels en aan nog grotere structuren. Voor hun onderzoek maken astronomen gebruik van computersimulaties. Dankzij fysisch inzicht, slimme software en snelle hardware kunnen de astronomen met behulp van computers sinds kort redelijk realistische sterrenstelsels vormen. Joop Schaye vertelt over simulaties en over de uitdagingen waar hij en zijn collega's aan werken.
Zaterdag 25 maart - prof. dr. Jo van den Brand - Zwaartekrachtsgolven: studies van botsende zwarte gaten
Als zwarte gaten en andere compacte objecten in het heelal samensmelten, ontstaan er rimpelingen in ruimte en tijd. De eerste rimpelingen zijn waargenomen op 14 september 2015. De onderzoeksgroep van Jo van den Brand bij Nikhef hielp bij het analyseren van de data. Tijdens de lezing bespreekt Van den Brand de wetenschappelijke implicaties van zwaartekrachtsgolffysica en laat hij zien welke hightech instrumenten er gebruikt zijn bij de metingen.
Zaterdag 1 april - dr. Henk Hoekstra - Waar is het heelal van gemaakt?
Astronomen weten steeds meer over het heelal, maar lijken het steeds minder goed te begrijpen. Zo versnelt de uitdijing van het heelal en is bijna alle materie onzichtbaar. De ingrediënten die voor deze verrassende resultaten verantwoordelijk zijn, donkere materie en donkere energie, suggereren dat er nieuwe natuurkunde te ontdekken is. In deze lezing legt Henk Hoekstra uit hoe astronomen tot deze conclusies zijn gekomen en hoe zij meer ontdekkingen hopen te doen.
Locatie: Oude Leidse Sterrewacht, Sterrenwachtlaan 11, Leiden
Tijd: 13.15-16.00 uur
Details: de lezingen duren van 14.00 tot 15.00 uur, er is een kinderactiviteit en er een rondleiding
Kosten: 4 euro per persoon per lezing
Meer informatie en kaartjes bestellen via: www.oudesterrewacht.nl/lentelezingen