Lezing: Het missende heelal (Amersfoort)

Het Andromeda-sterrenstelsel. (c) NotFromUtrecht/Adam Evans [via wikimedia, cc by 2.0]
Het Andromeda-sterrenstelsel. (c) NotFromUtrecht/Adam Evans [via wikimedia, cc by 2.0]

Op vrijdagavond 10 januari 2025 van 20.00 tot 22.00 uur geeft Auke-Pieter Colijn (Universiteit van Amsterdam) een lezing over donkere materie. De lezing is in Het Groene Huis in Amersfoort en wordt georganiseerd door Sterrenwacht Midden Nederland.

Op alle afstandsschalen kan de dynamica van ons heelal alleen worden verklaard als we aannemen dat er een grote hoeveelheid nieuwe materie wordt toegevoegd. Ondanks dat er voor elke kilo aan gewone materie – atomen en moleculen dus – ongeveer vijf kilo aan nieuwe materie moet zijn, is deze materie nog nooit direct waargenomen. Donkere materie dus.

Prof. dr. Auke-Pieter Colijn is hoogleraar experimentele astro-deeltjesfysica aan de Universiteit van Amsterdam. Tot aan 2015 werkte hij aan botsingsexperimenten bij het Fermilab in Chicago en bij CERN in Genève. De apparatuur waaraan hij werkte voor het ATLAS experiment op CERN is gebruikt voor de ontdekking van het Higgs deeltje, waarvoor in 2013 de Nobelprijs voor de natuurkunde is toegekend.

‎Sinds 2011 houdt Colijn zich meer bezig met de deeltjes die uit het heelal de aarde bereiken: astro-deeltjesfysica dus. Hij werkt aan een experiment om zogeheten donkere materie te ontdekken. Colijn heeft als thuisbasis de Universiteit van Amsterdam en het Nederlandse Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef), maar het experiment waar hij veel onderzoek aan doet, is gebouwd in het ondergrondse Gran Sasso-laboratorium in Italië.‎‎

“Ik ben getraind als deeltjesfysicus, dus ik vermoed dat deze donkere materie bestaat uit nieuwe, tot nu toe nooit waargenomen deeltjes,” zegt Coliijn. “Dit verhaal gaat over de zoektocht naar deze nieuwe deeltjes met extreem gevoelige meetapparatuur in een ondergronds laboratorium in Italië.”‎

Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort.
Datum: Vrijdag 10 januari 2025, 20.00 uur tot 22.00 uur (de zaal opent om 19.30 uur).
Toegang: €7,50 (leden gratis) 
Meer informatie en tickets