Lezing: geschiedenis en heden van Nederlandse radio-astronomie (Leiden)

Lezing: geschiedenis en heden van Nederlandse radio-astronomie (Leiden)

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden organiseert in november en december een reeks thema-middagen die aansluiten op de tentoonstelling Kosmos: Kunst & Kennis. In de Salon-lezingen komen diverse aspecten binnen de kosmologie aan bod, van wetenschapshistorie tot actueel onderzoek. Zaterdagmiddag 2 november staat in het teken van de radio-astronomie met lezingen van Astrid Elbers over de vroege Nederlandse radio-astronomie en Jason Hessels over radiofiltsen in het heelal. 

De vroege Nederlandse radioastronomie: een opmerkelijk succesverhaal (Astrid Elbers)
Vanaf het moment dat radiotelescopen begonnen een nieuwe blik op het universum te verschaffen, is Nederland toonaangevend geweest in dit onderzoeksgebied.  Het Nederlandse onderzoek begon bescheiden, met de installatie van een kleine radiotelescoop in Kootwijk, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Na successen van deze telescoop werden in hoog tempo mensen en middelen vrijgemaakt voor de bouw van een grotere radiotelescoop in Dwingeloo, en vervolgens de bekende reeks radiotelescopen in Westerbork, ingehuldigd in 1970.

In haar presentatie gaat Astrid Elbers na hoe dit succes te verklaren is. Astrid Elbers is wetenschapshistoricus en promoveerde aan de Universiteit Leiden op de geschiedenis van de vroege Nederlandse radioastronomie. Ze werkt als taaldocent aan de Universiteit Antwerpen. 

Radioflitsen van diep in het heelal (Jason Hessels)
De afgelopen tien jaar hebben radio-astronomen een bijzonder verschijnsel ontdekt: de zogenaamde snelle radioflitsen.  Deze flitsen duren korter dan een oogwenk en komen van sterrenstelsels op miljarden lichtjaar afstand. Hun oorsprong is nog onzeker, maar ze zijn ongetwijfeld afkomstig van zeer extreme en krachtige bronnen. Ongeacht hun afkomst zijn de snelle radioflitsen geschikt om de raadselachtige onzichtbare materie tussen sterrenstelsels in kaart te brengen.

Jason Hessels zal uitleggen wat we tot nu toe geleerd hebben over dit fascinerende mysterie en wat we verwachten te ontdekken in de komende jaren. Jason Hessels is hoofddocent bij het Anton Pannekoek Instituut voor de Sterrenkunde (Universiteit van Amsterdam) en Hoofd Astronomie Groep bij NWO instituut ASTRON (Netherlands Institute for Radio Astronomy).  In zijn onderzoek gebruikt hij ’s werelds grootste radiotelescopen.  

Meer informatie en aanmelden:
https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/de-vroege-nederlandse-radioastronomie-een-opmerkelijk-succesverhaal/