Landelijke Sterrenkijkdagen (online)
Op vrijdag, zaterdag en zondag 19, 20 en 21 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Normaal gesproken, kun je dan op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Vanwege corona is er een aangepast programma. De Universiteit van Amsterdam organiseert op 19 maart een livestream met filmpjes. De Oude Sterrenwacht in Leiden heeft op 18 maart (!) een livestream 'Maan godin van de nacht'. De Blaauw Sterrenwacht in Groningen heeft een divers programma met een webinar over donkere nachten, een online rondleiding door de sterrenwacht en een online planetariumvoorstelling.
Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2021 kun je via livestreams vanuit verschillende plekken in Nederland virtueel komen sterrenkijken. Bezoek dit jaar het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land online en kijk mee naar fascinerende livestreams en presentaties over wat je kunt ontdekken en beleven aan de sterrenhemel boven Nederland.
Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan dit jaar 45 jaar. Het evenement vindt in 2021 plaats in het weekend van 19-21 maart. De coronasituatie maakt dat er dit jaar geen fysieke activiteiten plaatsvinden en daarom vormen livestreams en andere online activiteiten het hoofdprogramma. Zo kun je digitaal sterrenkijken en luister je mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen.
Kijktips: wat kun je dit jaar zien?
Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. De maan staat in het weekend bijna halfvol aan de avondhemel. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Niet ver van de maan staat de roodgekleurde planeet Mars. En in het sterrenbeeld Leeuw kun je vanaf een donkere plek met het blote oog (of met hulp van een verrekijker of telescoop) de planetoïde Vesta terugvinden. Het onbeduidende lichtstipje is in werkelijkheid het groot rotsachtig hemellichaam. Hiervan brak ooit een brokstukje af dat in 1925 als meteoriet insloeg in de provincie Zeeland. Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm is te zien aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan.
Houd de website www.sterrenkijkdagen.nl in de gaten voor meer informatie.