-
Marsmaantjes Phobos en Deimos zijn mogelijk overblijfselen van een planetoïde
-
Nieuwe data bevestigen: donkere energie is niet constant, maar dynamisch
-
Zwarte gaten ‘erven’ hun magnetische velden van hun ouders
-
Nieuwe ESO-afbeelding legt donkere wolf aan hemel vast
-
Kosmische rariteit: een draaiend schijfstelsel op recordafstand
-
AoT Leiden: Peering into Utter Darkness (Rijksmuseum Boerhaave Leiden, in English)
The next Astronomy on Tap Leiden will take place on Monday 25 November at the Rijksmuseum Boerhaave at 19:30 pm CET. Please n…
-
Sterrenkijkavond Radboud Universiteit (Nijmegen, elke laatste vrijdag)
Van september tot en met maart kun je elke laatste vrijdag van de maand terecht bij de Radboud Universiteit voor lezingen van…
-
Star Party: De zoektocht naar leven op Mars (Museon-Omniversum, Den Haag)
Museon-Omniversum en NOVA organiseren op vrijdagavond 29 november een Star Party over de zoektocht naar leven op Mars. Gastsp…
-
23 november: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan
Laatste Kwartier (02.27 uur). Om 06.30 uur, vlak voordat het begint te schemeren, staat de maan op grote hoogte boven de zuidelijke horizon. De ster die je direct rechts van de maan ziet, is Regulus, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. -
27 november: Spica (Maagd) dichtbij maansikkel
Nauwe samenstand van de afnemende maansikkel en de ster Spica, de helderste ster in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal aan het eind van de nacht, rond 06.30 uur, laag boven de zuidoostelijke horizon. Vermoedelijk zal ook het zogeheten asgrauwe schijnsel (ook wel het aardlicht genoemd) te zien zijn: het ‘donkere’ deel van de maan wordt dan beschenen door de aarde, waardoor het toch nog een beetje zichtbaar is. -
30 november: Orion goed zichtbaar
Eind november kun je rond 23.00 uur hoog in het zuidoosten het prachtige wintersterrenbeeld Orion zien staan, met de drie opvallende gordelsterren, precies op een rijtje.